Araç Beyni Nasıl Tamir Edilir?
Araçlar hakkında bilmemiz gereken birçok şey var. Gerek yedek parçası gerek lastikleri bu konulardan yalnızca birkaçı. Bir diğer kavram da araç beyni. İkinci el araç alacak kişilerin en korktuğu konuların başında geliyor. Aracın beyninde herhangi bir sorun var mı yok mu oldukça merak ediliyor. Peki ya eğer varsa?
İşte motor beyni tamiri hakkında bilmeniz gerekenler. Araç Beyni Nedir? Sıfır otomobil alırken değil ancak ikinci el araç alırken korkulu rüyamız aracın beyninde bir sorun olması. Bunun sebebi ise araç beyninin tamirinin ve değişiminin masraflı olması. Eğer satın almaya karar verdiğiniz ikinci el aracın beyninde sorun varsa ve tamir gerekiyorsa yüksek masraflarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Araç beyni, motorlu araçların kontrol noktasıdır. Boyutu da oldukça küçüktür. Görevi ise araçtaki sensörlerden aldığı veriler ile motorun en iyi performansında çalışmasını sağlamak. Eğer bu sensörlerde bir sorun varsa ya da beynin kontrol ettiği parçalarsa bir sorun varsa beyin arızası ortaya çıkmaktadır. Artık günümüzde üretilen motorlu araçlarda birçok sensör var. Söz konusu sensörlerin hepsinin ayrı ayrı görevleri var. Ancak hepsi tek organa mesaj gönderiyor. İşte o organ da tahmin edebileceğiniz gibi, beyin. Bahsettiğimiz gibi araç beyni, sensörlerden almış olduğu veriler ile görevleri yerine getiriyor. Ancak eğer donanımın bozulması söz konusuysa bu sensörlerin düzgün bir şekilde çalışması için araç beyninin tamir edilmesi gerekmektedir. Araç Beyni Neden Yanar? Aracın çalışması ve güvenli bir sürüş için beyin, aracın önemli bir parçası. Ancak bazen uyarı işaretleri, kablo yanığı kokusu ve bazı fonksiyonları gerçekleştirememek gibi uyarılarla araç beyni arızası gerçekleşebilir. Motor beyninin bozulma sebeplerine bakacak olursak; Motorun uzun süre suda kalıp ıslanması, Aküde yapılan yanlış işlemler, Aracın aldığı hasarlar diyebiliriz Böyle bir durumda motor beyni tamiri yapılmalıdır. Ancak tamir edilemiyorsa değişim işlemi de yapılmaktadır.
Araç Beyni Tamiri Motor beynini tamir etmek için öncelikle OBD cihazına bağlanmak gerekli. Eğer beyin arıza kodu varsa gereken bakım gerçekleştirilmelidir. Söz konusu arızayı gerçekleştirmek için ilk olarak değişim işlemi yapılmaz. Sorun olan parçanın bulunup değişiklik yapılması da elde ki seçenekler arasındadır. Sizlere dikkat etmeniz gereken bir başka konu daha söyleyelim. Beyin arızaları bazen tek bir koddan kaynaklanmaz. Birden fazla hata kodu söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda her birinin tek tek kontrol edilmesi gerekmektedir. Araç beynini tamir etme yöntemlerinden biri de resetleme işlemi. Ancak resetleme işlemine aracın beyninin markası ve modeli önemlidir. Belirtiler Nelerdir? Yakıt tüketiminde sebep bulunamayan artış olması Araç lambalarının yanıp sönmesi Ateşleme yakıt sisteminde arızalar meydana gelmesi Yapılan İşlemler İlk olarak Osiloskop aracı ile beyinde arıza olan kısım tespit edilir. Beyin bir kablo yardımı ile bilgisayara bağlanır. Sonra program üzerinden motor beyninin resetleme işlemi yapılır. Son olarak ise beyin üzerine girilmesi gereken veriler düzeltilir.